1.-9. klasse

Levende og legende

Det lille skolebarn har brug for en legende, konkret og kreativ tilgang til læring. Gennem fortælling, musik, sang, håndværk og kunst kommer fagene barnet i møde, sådan som barnets væsen naturligt er: Hengivent, fantasifuldt, mildt og empatisk. Fuld af lærelyst og begejstring.

Vi bestræber os på at skabe trygge rammer, hvor børnene møder fag, der tiltaler alle aspekter af menneskelivet. Vi kalder det “at tale til hele mennesket” – både til tanken, til følelsen og til viljen. Allerede i 1. klasse lærer barnet fx at spille fløjte, strikke, synge og tale på både tysk og engelsk og det kreative og kunstneriske (maling, musik, sang og bevægelse) spejler sig i alle timer.

De er flere essentielle elementer i vores pædagogik, som er med til at gøre barnet trygt. I klasserummet er der en fast og forudsigelig struktur i skemaet og det er klasselæreren, som har barnet i de fleste fag. Vi arbejder med det samme fag i 3-5 uger og det giver tid til fordybelse og fagets udfoldelse. Barnet laver sine egne lærebøger på baggrund af lærerens levende fortælling og herfra kan en selvstændig nysgerrighed spire. Samtidig forberedes sindet til at huske stoffet meget bedre. På den måde bliver stoffet noget, som barnet kan tage til sig som sit eget. Barnet bliver en aktiv deltager i læringsprocessen. Vi vænner også barnet til at træde frem foran de andre i klassen og arbejder gerne med små skuespil, recitationer og vers.

Når undervisningen taler til barnets selvstændighed og nysgerrighed, så tilegner barnet sig en lyst til læring. En lyst til læring som vil fortsætte med at findes i barnets indre – også når barnet er blevet voksen. På sigt er det denne lyst, som giver individet styrken til at spørge: ”Hvem er jeg? Hvad ønsker jeg? Og hvad vil jeg gerne udrette?” – og herefter finde svaret helt selv.

En dag i grundskolen

Hovedfag

Dagen starter med morgensang for hele skolen. Herefter følger hovedfag. Det vil sige nogle af de klassiske fag såsom dansk, matematik, historie og kemi. Viften af fag afspejler naturligvis, hvilket klassetrin barnet går på, men det er typisk de fag, hvor der er brug for, at barnets hoved er frisk og klart. En hovedfagsperiode strækker sig over 3-5 uger, og det betyder, at der rent faktisk er tid til, at barnet danner sig en selvstændig forståelse og mærker en naturlig nysgerrighed, efterhånden som faget folder sig ud. En hovedfagsperiode afsluttes med et selvstændigt udformet hovedfagshæfte, som afspejler barnets forståelse og personlige fortolkning af det lærte stof.

Fagtimer

Efter hovedfagstimen kommer fagtimerne. Her skal barnet lidt mere ned i kroppen med sprogfag (engelsk, tysk og senere spansk) og fag som håndarbejde, sløjd, design, smedning, kobbersløjd, tinstøbning, landmåling, arkitektur etc. Her ligger også de mere kunstneriske fag som tegning, maling, eurytmi, gymnastik og musik. Den kreative proces udmunder i, at du står med et faktisk produkt i dine hænder, som du selv har skabt. Du lærer på den måde, at relatere stoffet til den virkelig verden. En unik kobling og en vigtig muskel at træne, når du efterfølgende skal videre ud i livet. Fra 3. klasse introduceres også individuel instrumentalundervisning i enten violin, bratsch eller cello.  Læs mere om musikundervisningen her.

Der er ingen karakterer eller prøver i fagene. Barnet får i stedet en skriftlig evaluering efter hver periode.

KOM TIL INFORMATIONSMØDE

Kom til et af vores informationsmøder og
bliv klogere på grundskolen,
10. klasse
eller
ungdomsuddannelsen Steiner HF.

Læs mere og tilmeld dig her