Børnehaveklassen

Porten til barnets skoleliv

Børnehaveklassen er porten til barnets skoleliv og derfor vægter vi et trygt læringsmiljø højt. Børnehaveklasseåret er et meget legende år, hvor relationsdannelse, ro, rytme og udvikling skaber en tryg hverdag for barnet. Når hverdagen og fællesskabet er trygt og forudsigeligt skabes der plads til barnets positive udvikling – både fagligt, socialt og personligt. Børnehaveklasseteamet består af dedikerede og kærlige voksne, som sammen skaber rammerne for børnenes betydningsfulde børnehaveklasseår.

At rumme hinandens forskelligheder

At etablere, vedligeholde og forstå både venskaber og relationer er en vigtig del af børnehaveklasseåret. Dette klassefællesskab skal nemlig danne grobund for de næste mange år, hvor børnene skal udvikle sig sammen. Det er de voksnes opgave at rumme børnenes forskelligheder og autonomi. Det gør vi ved at anerkende børnene, deres behov, følelser og ideer. Vi giver plads til, at børnene eksperimenter med egne og andres grænser og formåen, plads til fordybelse og erfaringsdannelse. Vi er samtidig tydelige voksne, som støtter og passer på. Vi arbejder målrettet på at vise, at alle os mennesker er forskellige – og at vi skal rumme hinandens forskelligheder med accept, anerkendelse og nysgerrighed.

Praksisfaglighed på barnets niveau

Uanset klassetrin, så bygger vores pædagogik på praksisfaglighed. Det vil sige, at barnet lærer fagstoffet mens det bruger både hovedet, hænderne og kroppen. På den måde styrkes barnet teoretiske, kunstneriske samt håndværksmæssige færdigheder og arbejdsmetoder. Samtidig styrkes barnets evne til at tænke innovativt, fordybe sig og arbejde projektorienteret. I børnehaveklassen arbejder vi med sanserne gennem praktiske, motoriske, musiske og kreative gøremål, såsom håndarbejde, madlavning, legegymnastik, træarbejde, tegning og maling. Derudover arbejder vi dagligt med sang, rytmiske/motoriske øvelser, rim og remser og eventyr, som også er en vigtig del i udviklingen af barnets evner til en kreativ og kognitiv tænkning på højere klassetrin. Med daglig fortælling af folkeeventyr udvikles evnen til at kunne danne indre forestillingsbilleder, at tænke kreativt, innovativt og konstruktivt. Samtidig udvikles forestillingsbillederne også gennem børnenes videre leg, fantasi og sociale bevidsthed.

Barnet og naturen

Naturen og dens trofaste rytme gennem årstiderne er en vigtig del af vores pædagogik. Det afspejler sig i en masse udeliv, som vi vægter højt. Vi tager ofte på ture i de skønne naturområder vi har i nærheden. I skoven, på stranden, i parker og også til forskellige legepladser. På turene oplever vi, at det sociale liv får frit spil og der dannes ofte nye venskaber. Gennem året arbejder vi desuden med årstiderne. Efteråret, vinteren, foråret og sommeren kommer gennem hovedet, hænderne og kroppen. Det samme gælder årstidsfesterne, og forberedelserne til disse, som også er en meget stor del af undervisningen. Forberedelserne til festerne skaber en stor samhørighed børnene imellem samt mellem børn og voksne – og det er skønt at opleve projektarbejdet kulminere i årstidsfestens fulde flor.

Skoledagen i børnehaveklassen starter kl. 8.00 og slutter kl. 12.30. Herefter starter dagen i Lille SFO, som er børnehaveklassernes egen lille eftermiddagsoase. Læs mere om Lille SFO her.

Skal dit barn gå på Rudolf Steiner-Skolen i Aarhus?

Så skriv dit barn op til skolestart her. Er du blot nysgerrig på at lære skolen bedre at kende, er du velkommen til at deltage i et af vores månedlige informationsmøder eller i vores årlige informationsmøde med særligt fokus på børnehaveklasseåret. Dette afholdes altid i september måned. Du er også velkommen til at deltage i Åben Skole, hvor du kan komme med ind i klasserne og opleve undervisningen. Åben Skole afholdes hvert år i november måned. Læs mere om vores forskellige arrangementer og tilmeld dig her.

Har du blot brug for en indledende snak, så kontakt os på kontor@rssaarhus.dk eller telefon 86 14 09 00.

Livet i børnehaveklassen

KOM TIL INFORMATIONSMØDE

Kom til et af vores informationsmøder og
bliv klogere på grundskolen,
10. klasse
eller
ungdomsuddannelsen Steiner HF.

Læs mere og tilmeld dig her