Musikalsk skole

Der hersker ingen tvivl om, at musik er et grundlæggende og fundamentalt fag i Rudolf Steiner-skolen. Det hænger sammen med de kræfter og egenskaber, der ligger i musikken af skabende, opbyggende og samlende karakter. Netop det samlende er grundlaget for social balance og gensidig forståelse og respekt for hinanden. Forståelse og respekt er igen grundlaget for al undervisning og alle fag. Derfor skal undervisningen også bygges musikalsk op uanset emnet, der behandles.

Som Carl Nielsen sagde: ”musik er liv, som dette uudslukkeligt.” Vi har altså ikke direkte musik på skolen for musikkens skyld – selvom det ofte kan føre til en præsentation på et højt plan. Vi har musik, fordi det er med til at skabe hele mennesker. I musikken skal man give og modtage. Man skal lytte og bidrage, sådan som det også er tilfældet i samfundet. Dermed har musikken to sider. En inderlig fordybende og en aktivt skabende. Derfor kommer musikken på skolen også til udtryk gennem sang – som kommer fra menneskets inderste kerne – og gennem instrumentalundervisning – i hvilken det drejer sig om med viljen at overvinde det fysiske materie.

Derfor er musik et gennemgående fag for alle elever gennem hele skoletiden.

Morgensang

Hver morgen mødes elever og lærere fra 1.-8. klasse til fælles morgensang i salen fra kl. 8.00-8.10.
Efter at der er sagt godmorgen, står klasserne på skift (1 uge ad gangen) for at recitere et lille digt, eller fremføre et stykke musik, som de har arbejdet med.

Endelig er det tid for den fælles morgensang, der ofte kan være kanons eller flerstemmige sange, der knytter sig til årstiden.

Det at vokse op i et fællesskab, få gode vaner og forbinde sig med den sammenhæng, man befinder sig i, er ikke bare kulturdannende, det er også sundt og udviklende for både børn og voksne.

Gennem den daglige morgensangshandling skaber vi en tid til ro, sammenhold og glæde.
Vi får lov at kigge lidt på hinanden og høre, hvad klasserne laver lige nu.
En rigtig god måde at starte dagen på og så får vi lært en masse sange fra den danske sangskat.

Morgensange andet halvår 2020

49 Så tænder vi et lys i kvæld 1. vers
Nu tændes tusind julelys
50 Så tænder vi et lys i kvæld 2. vers
Det kimer nu til julefest
51 Så tænder vi et lys i kvæld
Velkommen igen Guds engle små

Morgensange første halvår 2021

Uge nr. Sang
2 De hellige tre konger
3 Spurven sidder stum bag kvist
4 Gråvejr, hundekoldt
5 Det er hvidt derude/Se, nu stiger solen
6 I sne står urt og busk i skjul/I østen stiger solen op
7 Vinterferie
8 Det var en morgen ved vintertid
9 Når vinteren rinder i grøft/ Fastelavnssang
10 Den blå anemone
11 Når kommer våren vel?
12 Vintergæk
13 Velkommen, lærkelil
14 Jeg vælger mig april
15 Påskeblomst! Hvad vi du her?
16 Påskeferie
17 Hil dig, Frelser og Forsoner